5 handige ETFs (trackers) voor degelijke en hoge dividenden

In dit artikel ga ik kijken naar een aantal handige ETFs voor de dividend-georienteerde belegger.

Mocht je nu meer aan ET dan aan aandelen denken, ETF staat voor Exchange-Traded Fund. In Nederland worden ze vaak aangeduid als “tracker”, maar die term wordt in het buitenland niet gebruikt – net als dat geneuzel over “sprinters” en “turbo’s” :-).

Het is eigenlijk heel simpel. Iemand heeft een Gezaghebbende Lijst gemaakt van een stel bedrijven – zoals bijvoorbeeld de S&P 500 – op basis van bepaalde criteria – en iemand anders heeft bedacht dat hij gewoon alle aandelen uit die lijst gaat kopen, en dan zelf aandelen  verkoopt voor dat hele pakket als een geheel. Jij kunt die aandelen kopen, en dan heb je in een keer een bredere spreiding van je investering, omdat je geld in meerdere aandelen tegelijk steekt.

Een nadeel is dat je wel een beetje inlevert op je rendement, omdat je een kleine vergoeding betaalt aan de beheerder van de ETF. Dit wordt uitgedrukt als het percentage van de totale waarde van het fonds waarmee de kosten worden gedekt – de expense ratio. Het fijne is nu dat waar je vroeger behoorlijk betaalde voor fondsmanagers van “actief beheerde” fondsen, je nu veel minder betaalt, en tegelijkertijd precies weet wat er in de ETF zit.

Tot zover deze korte introductie van de wondere wereld van de ETFs. En dan nu: 5 ETFs waarmee je aardige dividenden kunt binnenslepen!

SDIV: Global X – Super Dividend

Ja, met zo’n naam kan het eigenlijk al niet meer stuk :-). Global X is een bedrijf wat handelt in “innovatieve ETFs”, volgens de site. In dit geval wordt de Solactive Global SuperDividend Index gevolgd. Deze index volgt de performance van 100 bedrijven die behoren tot de best dividend betalende bedrijven ter wereld.

SDIV betaalt maandelijkse dividenden, en de afgelopen 12 maanden kon je er dik 6% rendement op krijgen! Jaja. En het fijne is, het is internationaal gespreid dus een crisisje hier of daar is niet gelijk een ramp. En het addertje? Internationale dividend fondsen schommelen altijd meer, maar ja. Als je daar niet van houdt moet je maar obligaties nemen.

DWX: SPDR S&P International Dividend

Deze internationale variant van de SDY (zie hieronder) volgt de S&P International Dividend Opportunities Index, wat bedrijven zijn uit de gehele wereld die een hoog dividend combineren met stabiliteit, diversificatie en ook een beetje fatsoenlijk te verhandelen zijn.  Eigenlijk een beetje hetzelfde als SDIV eigenlijk.

DWX leverde de afgelopen 12 maanden een mooie 6,3% rendement op.

VYM: Vanguard High Dividend Yield

Dit is een echt Toppertje, volgens MorningStar: Zowaar, een 5 sterren ETF. Dit fonds volgt de FTSE High Dividend Yield Index, wat bedrijven zijn die een beter dan gemiddeld dividend betalen. Hmm. Dat geeft niet veel duidelijkheid, maar kennelijk werkt de selectie goed. Kijk maar eens naar een chart van VYM over de laatste vijf jaar, dan zie je een gestage groei van de koers. Het is ook niet gek, met bedrijven als Apple, Exxon, Microsoft, en Johnson & Johnson.

Het dividend zelf is bescheiden, met 2,8% over de laatste 12 maanden, maar in combinatie met deze fijne koersgroei en de superlage expense ratio van slechts 0.10% is dit toch zeker een aanrader.

FDL: First Trust Morningstar Dividend Leaders Index

Deze ETF, van de firma First Trust, volgt de MorningStar Dividend Leaders Index. Tot onze verbazing blijkt MorningStar dit ook een ge-wel-dig fonds te vinden, wederom de volle 5 sterren. Ook hier zien we een combinatie van een koers die de afgelopen 5 jaar mooi in de lift zat, en een gezond dividend van 3%. De index volgt grote bedrijven, zoals AT&T, Intel en Merck, dus vooral een keuze voor degelijkheid, zoals MorningStar ’t graag ziet.

SDY: SPDR S&P Dividend

Deze ETF volgt de S&P High Yield Dividend AristocratsTM Index. Dat zijn bedrijven uit de S&P 500 die al 25 jaar lang dividend betalen en consequent het dividend hebben verhoogd. Dat vinden we natuurlijk heel fijn, en MorningStar ook – die geeft deze ETF maar liefst 4 sterren.

Het is een prima keuze voor de wat conservatievere belegger. Rendement was in de laatste 12 maanden iets van 3,8%. Je moet er geen wonderen van verwachten, want het dividend van deze ETF zelf gaat helaas niet omhoog met de jaren. Dan kun je beter losse aandelen van topbedrijven kopen, zoals die in mijn Geheel Gratis Lijst van Alsmaar Meer Dividend Betalers.