Hot & Not: Hoog dividend met Realty Income Corp (O) en te hoog dividend met Armour (ARR) REIT

Vandaag in Hot & Not: Een aandeel met prettig hoge dividenden, en anderzijds een aandeel wat er too good to be true uit ziet en dat ook is – Too Hot, zeg maar.

Hot: Realty Income Corp (O)

Realty Income Corp. is, jawel, alweer een REIT, een bedrijf dat investeert in vastgoed en verplicht is 90% van de winst uit te keren aan aandeelhouders.

Het bedrijf houdt zich bezig met de acquisitie, eigendom en verhuur van retail en ander vastgoed wat huur opbrengsten oplevert door middel van lange-termijn huurcontracten, voornamelijk 10 tot 20 jaar lang. Ze hebben hiervoor alle expertise zelf in huis; research, legal, portfolio en capital management.

Realty Income Corp doet dat al meer 20 jaar met groot succes. De portfolio blijft stug groeien en bevat nu meer dan 2634 panden, waarvan 97% verhuurd was, aan 136 verschillende bedrijven in 38 verschillende sectoren. Met andere woorden, ze weten wel waar ze mee bezig zijn. Zie bijvoorbeeld ook dit artikel bij de Motley Fool over Realty Income Corp.

Als je de koers van O bekijkt, over de afgelopen 15 tot 20 jaar, dan zie je een prachtige opgaande lijn – zelfs de crisis rond 2008/2009 leverde slechts een tijdelijk deukje op. Ook met het dividend zit het prima bij O: Men betaalt al 20 jaar dividend, en dat gaat ook al 15 jaar langzaam omhoog. Die grafiek ziet er wat raar uit door de dips naar 0, maar die kun je negeren – men betaalde wel degelijk dividend in die maanden.

Met een rendement van rond de 5% is dit een absolute aanrader voor elke portfolio, wat je ook terug ziet in de 3 sterren rating van Morning Star.

Not: Armour Residential REIT (ARR)

In de andere hoek vinden we Armour Residential REIT (ARR), eveneens een REIT, maar allesbehalve een aanrader.

Als je puur kijkt naar het huidige rendement, wat nu maar liefst 15% is, zou dit een top aandeel moeten zijn, maar dit is gezichtsbedrog; het wordt veroorzaakt doordat Armour vooralsnog het dividend op peil houdt, terwijl de koers steeds verder wegzakt. Kijk even mee naar de lange termijn:

aandeel_koers_armour

Dat ziet er niet best uit; niet alleen in 2009, maar ook in 2013 ging het flink bergafwaarts. Daar komt bij dat het dividend ook langzaam wegglibbert:

dividend_armour

En hoe komt dat allemaal? Tsja, dat is moeilijk te zeggen – slecht management, waarschijnlijk. In diverse analyses van recente cijfers van Armour is te lezen dat het inkomen van het bedrijf daalt, zodanig dat men eigenlijk geen geld meer heeft om de uitgaven voor dividenden te kunnen dekken (!), en ondertussen loopt de ratio van geleend vs. eigen geld verder op – en die ratio ligt inmiddels een stuk hoger dan bij andere bedrijven in dezelfde sector.

Wees dus verstandig – negeer Armour en koop Realty Income Corp :-).