Meer zekerheid en hoog rendement met preferente aandelen

In eerdere posts schreef ik over diverse aandelen, exchange-traded funds (ETFs) en closed-end funds (CEFs). Vandaag iets nieuws – nou ja, op deze blog dan: ETFs met preferente aandelen!

Wat zijn preferente aandelen?

Preferente aandelen, preferred stock in het Engels, zijn aandelen die recht geven op een vast dividend, vóór alle overige aandelen (de gewone aandelen, common stock). Het dividend is een vast percentage van de nominale waarde. Bij ontbinding van het bedrijf worden ze ook vóór de andere terugbetaald – in theorie dan; in de praktijk vissen alle aandeelhouders meestal achter het net :-).

Door de vaste dividenden vallen preferente aandelen tussen gewone aandelen en obligaties in; het geeft meer zekerheid dan gewone aandelen, maar minder vergeleken met de rente van obligaties. Een andere overeenkomst is dat de waarde van preferente aandelen in het algemeen weinig zal veranderen, en het dividend ook niet omhoog zal gaan.

Meer gedetailleerde uitleg kun je vinden bij de Dividend Detective. Let even op de risico’s – met name wat betreft de rente ontwikkeling. Bij stijgende rentes kan het onverstandig zijn om preferente aandelen te kopen omdat die dan relatief gezien minder rendement opleveren.

Een aandachtspuntje is ook dat preferente aandelen vooral te vinden zijn bij bedrijven uit de financiële sector, vanwege de grotere behoefte aan cash. ETFs met preferred stock leveren daarom wat dat betreft minder spreiding qua sector op.

Een handig aspect van preferente aandelen is dat ze (soms, niet altijd) een rating krijgen van kredietbeoordelaars zoals Standard & Poor’s en Moody’s. Dat scheelt onderzoek naar de kredietwaardigheid van bedrijven.

Klinkt goed, maar welke moet ik kopen dan?

In dit geval is mijn advies om te kijken naar een aantal ETFs die een aantal preferente aandelen bundelen. Zoals altijd is risicospreiding verstandig en ETFs zijn een prettige manier om niet allerlei bedrijven te hoeven uitpluizen :-).

Dus bij deze, 4 fijne ETFs met een prettig rendement – en dan toch nog een CEF als desert.

1. SPFF – Global X SuperIncome™ Preferred ETF

SPFF is niet heel erg groot, en zit nogal dik in de financials (en een beetje in de REITs), met een vrije sterke concentratie (top 10 van holdings is 1/3 van portfolio) dus dit is geen ster qua spreiding – maar SPFF heeft wel een vrij lage expense ratio (0.58%) en doet het heel erg lekker qua rendement: rond de 7% maar liefst. En dat maandelijks uitbetaald. Let dus wel even op, dit is een fonds wat mikt op de bedrijven met de vette dividenden door wat meer risico te nemen.

2. PFXF – Market Vectors® Pref Secs exFincls ETF

Heb je het niet zo op banken en andere financials? Dan is PFXF misschien wat voor je. Deze ETF heeft een spreiding over REITs, utilties, en telecom, en nog wat in aerospace en agriculture. Ook de spreiding in holdings is beter dan bij SPFF.

Met een rendement van 5.9%, en een lage expense ratio van 0.40%, met ook maandelijkse betaling, is dit een prima alternatief.

3. PFF – iShares US Preferred Stock

Dit is een van de grootste ETFs in de preferente aandelen uit de stal van iShares. Dit is ook weer een ETF met veel aandelen uit de financiële sector, maar wederom prettige cijfers: rond de 6% rendement, en slechts 0.40% expense ratio, plus maandelijkse betalingen. En Morning Star geeft ze nog 2 sterren ook, dus dit is niet zomaar een fondsje.

4. PGX – PowerShares Preferred ETF

PGX is interessant omdat dit fonds zeer goed gescreend is op de credit quality van de aandelen, wat het wat veiliger maakt. Ook hier weer een dikke 6% aan rendement, een expense ratio van 0.50% en maandelijkse betalingen. Nice, ook met 2 sterren van Morning Star.

ETFs vs. CEFs en preferente aandelen

Zoals beschreven loop je met preferente aandelen een risico m.b.t. de rente stand – als de rente stijgt ben je het haasje :-). Aangezien het nu toch iets aannemelijker lijkt te worden dat de rente omhoog gaat, al is het nog steeds koffiedik kijken, is het goed om te bedenken dat CEFs een voordeel hebben in de zin dat deze fondsen actief beheerd worden en daarom makkelijker kunnen reageren op dergelijke ontwikkelingen. Daarom ter afsluiting nog een CEF.

5. JPC – Nuveen Pref Income Opps Fund

Deze CEF heeft 80% preferente aandelen, en steekt de rest in andere zaken die gericht zijn op het opleveren van inkomen, zoals schuld financiering. Daarbij is Nuveen ook een degelijke partij die al sinds 1898 bestaat (!), een van de grote namen in dit soort fondsen – ze managen een slordige $220B. En dat doen ze voor JPC al meer dan 10 jaar, en op het moment levert dat een royaal rendement van maar liefst 8% op. Daar staan wel de voor CEFs gebruikelijke hogere management kosten tegenover, rond de 2%. Het fijne is dat JPC tegen een prettige korting te kopen is (dwz, de prijs is lager dan de waarde van de aandelen die het fonds heeft). Een gunstige investering dus!

Tot zover de preferente aandelen. Veel plezier met shoppen :-).

One thought on “Meer zekerheid en hoog rendement met preferente aandelen

Comments are closed.