6 redenen om DeGiro links te laten liggen of weg te gaan

Ik heb eerder al het een en ander geschreven over DeGiro,  één van de allergoedkoopste brokers van Nederland. Ik heb de afgelopen maanden steeds meer gemerkt hoe verschrikkelijk goedkoop DeGiro is, in alle opzichten.

Zoals ik ze al vaker heb geschreven – het is dat de transactiekosten zo bizar laag zijn, vergeleken met Binck, maar anders had ik DeGiro allang gedumpt. Daarom vandaag, voor iedereen die denkt goh, dat DeGiro is helemaal de bom: 6 redenen om even goed af te wegen of je tegen DeGiro kunt.

1. 30% in plaats van 15% dividend belasting op US dividend

Ze zweren dat ze er nog eens iets aan gaan doen, maar DeGiro kennende kan dat jaren duren of nooit gebeuren: Je betaalt gewoon een dikke 30% belasting op alle US dividends, in plaats van de gebruikelijke 15%, omdat DeGiro een of andere stupide setup heeft om het geld binnen te krijgen.

En natuurlijk vertelt DeGiro je dat niet van te voren. En ze reageren ook niet op emails met vragen hierover. Of communiceren wanneer dit opgelost wordt. En wat moet jij dan? Nou, ga het maar lekker zelf uitzoeken met de Amerikaanse belastingdienst, de IRS. Good luck with that.

2. Amateuristisch gekluns met omzetten van aandelen

Ik had aandelen van Kinder Morgan (KMP), en op gegeven moment besloot Kinder Morgan al hun sub-bedrijven samen te voegen, dus de aandelen werden omgezet naar KMI. Mijn god, wat een ramp.

Zoals gebruikelijk was er natuurlijk geen enkele communicatie van DeGiro over de hele omzetting. Van de een op de andere dag verdwenen mijn KMP aandelen en daar kwam een tijd niets voor in de plaats. Dagenlang waren mijn aandelen verdwenen! Mooie truc. Na aandringen kwam DeGiro met een uitleg, maar ze konden niet verklaren welke prijs ik nou precies had gekregen en wat ik aan belasting betaald had. Dat moest ik zelf maar uitrekenen.

Uiteindelijk kwam het wel goed, maar het was heel duidelijk dat ze het niet allemaal op een rijtje hadden. Lekker gevoel.

3. Hardnekkige, irritante bugs en dommigheid in web interface worden nooit gefixt

Ik heb al tig keer geklaagd over allerlei zaken die gewoon Kapot of Stom of Onhandig zijn:

  • Lijst van transacties schiet weer terug van USD naar EUR als je periode aanpast
  • Lijst van transacties schiet weer terug van USD naar EUR als je aantal transacties aanpast
  • Lijst van transacties kan niet gesorteerd worden op datum
  • Sorting van lijst van transacties werkt niet goed bij overschrijding van jaargrenzen, omdat die sukkels het verdommen om het jaartal van data te vermelden. Dat weigeren ze te doen, want dat is nergens voor nodig, werd me verteld.
  • Je kunt vrijwel nergens de gewone ticker code van aandelen (zoals GOOG voor Google), waar de hele wereld mee werkt zien, of hiermee zoeken
  • Excel export van transactie lijst is vage rotzooi, allerlei zaken door elkaar gemikt zonder duidelijke structuur

Kijk maar even goed: Dit gaat allemaal NOOIT gefixt worden. Dus bedenk even goed of je hiermee kunt leven.

4. Soms kun je gewoon niet kopen of verkopen.

Ik heb het al een paar keer meegemaakt dat de site gewoon kapot is: je kunt dan niets kopen of verkopen, ondanks dat het net lijkt alsof alles wel werkt. Of de zoekfunctie is naar de klote.

Ook dat is dus doodnormaal bij DeGiro. Als je dan wil bestellen moet je maar een email sturen (ja, dat is het officiële advies). Niet dat ze iets met je email gaan doen natuurlijk, mhuwahaha.

5. Kosten verschijnen op magische tijdstippen

Als je iets koopt, dan wordt de transactie (als de beurs open is natuurlijk) vrijwel direct uitgevoerd, en is dan ook direct zichtbaar op je rekening. De kosten die daarbij horen vreemd genoeg niet. Die blijven een tijd zweven in cyberspace en komen dan later plotseling te voorschijn.

6. Klantenservice is zwaar, zwaar waardeloos.

DeGiro houdt niet van klanten en al helemaal niet van communicatie. Je kunt vragen, je kunt klagen, je kunt op je kop gaan staan, maar DeGiro negeert vragen en klachten bij voorkeur.  Nieuwsbrieven sturen ze ook niet.

Uit al het voorgaande mag wel duidelijk zijn geworden hoe geweldig het is om klant bij DeGiro te zijn.

Mijn advies

Als je grotere bedragen investeert, zeg duizenden euro’s per aandeel/fonds, bespaar jezelf dan de ellende die DeGiro heet en blijf bij een Fatsoenlijke Broker, zoals Binck, waar Dingen Gewoon Werken, je 15% belasting betaalt, en nette communicatie krijgt.

Als je nogal kleine bedragen investeert, is DeGiro helaas onweerstaanbaar vanwege de absurd lage transactiekosten. Ik zit er daarom zelf ook nog – de kosten van Binck zijn gewoon belachelijk hoog, ik ben een jaar bezig om de commissie weg te poetsen met dividenden.

Ik raad wel sterk aan om een eigen administratie bij te houden, want DeGiro wordt gebouwd door een stelletje Indiërs (zie team/vacatures op site) wat garandeert dat het platform ongeveer even goed in elkaar zit als een Indiaas modderhuisje. Hiervoor kun je allerlei online services voor online portfolio management gebruiken, zoals bij Google Finance, Yahoo, Zacks of Morning Star.

Sterkte als je met DeGiro aan de slag gaat :-D.