Solide rendement op windenergie bij Meewind

Ik moet helaas vaak wat kritische noten plaatsen bij allerlei op het oog mooie fondsen, maar vandaag heb ik onversneden Goed Nieuws.

Dit betreft mijn investering in Meewind. Ik heb er een paar jaar geleden wat geld ingestoken en ik kan nu constateren dat het rendement geheel naar verwachting is. Maar, eerst even wat uitleg over Meewind.

Wat is Meewind?

Het beste kun je even naar de site gaan en daar wat rondneuzen, ze hebben veel en duidelijke informatie. Maar voor het gemak hier even een korte samenvatting.

Meewind is een beleggingsfonds dat investeert in duurzame energieproductie, in de vorm van offshore windmolenparken. Je koopt bij Meewind participaties, waarmee je mede-eigenaar wordt van een of meerdere parken.

Een participatie is weliswaar een soort “deel”, maar het is niet te vergelijken met aandelen. Er zijn twee belangrijke verschillen: kopen en verkopen, en de waarde. Aandelen kun je vrij verhandelen op de beurs; participaties koop je van het bedrijf zelf, en verkoop je ook weer aan het bedrijf. Aandelen hebben een waarde die door de markt bepaald wordt en hoger of lager kan liggen dan de feitelijke waarde van het bedrijf; participaties zijn direct gekoppeld aan de intrinsieke waarde van het bedrijf, en dus niet afhankelijk van speculatie.

Meewind is geen beleggingsfonds in de zin van een “beheerd fonds” wat je geld geeft om daar (hopelijk) meer van te maken. Meewind financiert, samen met andere (grotere) partijen, de bouw en exploitatie van diverse windparken.

Hierbij is het ook goed om te weten dat dit een zeer professioneel en transparant bedrijf is, wat uitsluitend met ervaren partners werkt, en goed communiceert over alle aspecten van de projecten.

Waarom is Meewind interessant, hoe levert dat geld op?

Afgezien van het groene argument, dat je helpt om de energievoorziening te verduurzamen, is Meewind interessant omdat het een stabiele lange termijn investering is met een goed rendement.

Meewind en haar partners laten een windmolenpark bouwen, wat vervolgens minimaal 20 jaar draait en uiteraard stroom levert. Aangezien de molens op zee staan, waar altijd wel wat wind is, is er grote zekerheid over de opbrengst ervan. Daarbij komt dat de Belgische overheid – ja, want deze parken worden allemaal in België gebouwd, niet hier – voor de volle 20 jaar een vaste subsidie heeft toegezegd op de prijs van de opgewerkte electriciteit. Het is simpelweg een kwestie van bouwen en lekker laten draaien. De realiteit is iets minder simpel natuurlijk, er is onderhoud nodig, maar daarvoor zijn strakke onderhoudsovereenkomsten geregeld met leveranciers, die garanderen dat alles 95% van de tijd draait.

Meewind heeft dus enerzijds redelijk goed te voorspellen kosten, die grotendeels eenmalig zijn, en anderzijds jarenlange opbrengsten tegen een grotendeels garandeerde prijs. Uit dat verschil tussen opbrengsten en kosten, wat met de jaren steeds groter wordt, ontstaat een stijging van de intrisieke waarde. En die is zeer stabiel en zeer aantrekkelijk.

Hoe werkt dit op de lange termijn? Dat is vrij simpel. De molens draaien 20 jaar, misschien iets langer als ze nog goed werken. Daarna worden ze afgebroken. De kosten daarvoor zijn al verrekend. Aan het eind is daarom de intrisieke waarde… nul. Maar, doordat je telkens dividend krijgt, krijg je je investering meer dan dubbel terugbetaald, afhankelijk van het precieze rendement. Je kunt ook uitstappen voordat de intrinsieke waarde begint te dalen, zodat je kunt profiteren van de stijging hiervan, maar dan mis je wel de dividenden die juist hoger worden aan het eind.

Dat zal best, maar…. Show Me The Money!

Ik ben in 2012 ingestapt in Meewind bij hun eerste project. Het klonk allemaal een beetje te mooi om waar te zijn – groen investeren en dan nog meer dan 5% rendement pakken ook? Daarom heb ik toen ook maar het minimum ingelegd – 1030 euro. Hier kun je zien wat dat nu waard is:

2015-07-05 21_53_50-Meewind

 

Mijn 1030 euro is nu dus 1279 euro geworden. Dat is in ongeveer 3,5 jaar, waarmee het jaarlijks rendement op 6,9% komt.

De afgelopen jaren is het echter bijna precies gegaan zoals voorspeld: Een stabiele stijging van de intrisieke waarde, en nog wat dividend ook. Hier kun je zien hoe de intrinsieke waarde zich ontwikkelde:

2015-07-05 22_28_22-Instrinsieke waarde Zeewind _ Meewind

 

Zo’n “koersverloop” is de droom van elke belegger. De “terugval” momenten komen door de uitkering van dividend. De intrinsieke waarde gaat daar omlaag omdat het dividend onttrokken wordt aan het bedrijf. Meewind geeft overigens de keuze om dividend te herinvesteren of uit te laten keren. Hieronder is te zien hoe dat heeft uitgewerkt de afgelopen jaren. Het laatste dividend heb ik laten uitkeren, bij nader inzien had ik het beter erin kunnen laten :-).

2015-07-05 21_54_00-Meewind

Hier zie je overigens ook een soort “split” van bestaande en nieuwe parken. Dit heeft te maken met de manier waarop parken gefinancieerd worden, als er genoeg geld in zit dan gaat de zaak “op slot” (tenzij iemand zijn participaties weer verkoopt).

De toekomst van Meewind en hoe u ook kunt profiteren

Meewind heeft in 2010 haar eerste park gebouwd (Belwind), gevolgd door een tweede park (Northwind) in 2014. Dat draait prima allemaal, dus ze gaan verder uitbreiden met een flink park genaamd Nobelwind. Ze zijn hiervoor nu bezig om de financiering rond te krijgen. Je hebt nog tot oktober dit jaar om in te stappen. Daarna, in 2016, zal het park gebouwd worden, en in 2017 is het dan operationeel.

Voor dit park wordt 7 tot 10% rendement voorgespiegeld. Dat is gezien de eerdere resultaten zeker geen illusie. Nobelwind profiteert in ieder geval van alle opgedane ervaring en de eerder aangelegde faciliteiten (zoals de export kabel naar de kust).

De oplettende lezer heeft natuurlijk gezien dat de intrinsieke waarde van Zeewind Nieuwe Parken niet zo vlot stijgt als die van Bestaande Parken. Het is nu ongeveer 2% op jaarbasis. Ik neem aan dat dit komt omdat Nobelwind nog niet draait. Men houdt de intrinsieke waarde opzettelijk wat lager om speculatie te voorkomen, totdat de financiering afgerond is.

Ik overweeg zelf in ieder geval serieus met een groter bedrag in te stappen deze keer en raad iedereen aan om Meewind ook goed te bekijken!