Indexbeleggen – simpel en effectief

In veel artikelen heb ik specifieke aandelen of fondsen besproken. Als je de diverse sites over de beurs leest dan lijkt het haast onvermijdelijk dat je je haast constant moet bezig houden met de jacht op het Beste Aandeel of Fonds. De achterliggende gedachte is natuurlijk dat je met de juiste keuzes de markt te slim af zou kunnen zijn en meer dan gemiddeld rendement bij elkaar kan sprokkelen.

Dat zou kunnen, maar uit veel onderzoek blijkt dat dat maar weinig mensen goed lukt. Veel amateur-beleggers handelen gewoon teveel, en laten zich vaak verleiden om op basis van emoties te kopen of te verkopen. En zo kopen velen als koersen stijgen, en verkoopt men als ze weer dalen, met regelmatig een verlies als resultaat.

Dat kan ook anders, door te beleggen in indexen. Indexbeleggen, volgens de Vereniging voor Indexbeleggers, is

“… een beleggingsmethodiek met als doelstelling een vergelijkbaar rendement te realiseren in een bepaalde beleggingscategorie (zoals bijvoorbeeld Europese bedrijfsobligaties of aandelen wereldwijd). De rendements-risico karakteristieken komen overeen met een van te voren bepaalde index. Deze index bestaat uit relevante beleggingsobjecten die tesamen de beste representatie zijn van de betreffende beleggingscategorie”.

OK, dat is mooi, en het is ondertussen duidelijk dat beleggen via een index vaak betere resultaten oplevert dan beheerde fondsen, tegen lagere kosten, maar vanwege het succes ervan is het aantal ETFs en indexen ook zo explosief toegenomen dat je nu ook daarin de weg kwijt kunt raken. Het barst van de ETFs, er zijn nogal wat indexen die ze volgen, en er zijn ook nog verschillende bedrijven met ETFs hebben die dezelfde index volgen maar met verschillende kosten en soms afwijkende resultaten. Tsja.

Om het simpel te houden kijk ik daarom vandaag naar twee methoden om vermogen te beleggen en op te bouwen met indexen, zonder teveel gedoe, waarbij ik me richt op bedrijven die het overzichtelijk houden.

Indexbeleggen bij Meesman

Meesman is een klein bedrijf dat sinds 2005 bestaat en gericht is op het bieden van een eenvoudig maar effectief product om vermogen op te bouwen. Het uitgangspunt is dat je maar beter gewoon breed kunt spreiden, en weinig moet handelen, en veel geduld moet hebben, en dan komt het rendement vanzelf wel. Dat klinkt alsof het té simpel is, maar dit komt niet uit de lucht vallen; het is gebaseerd op onderzoek, waaruit vaak blijkt dat nerveus zoeken naar het beste rendement niet erg effectief is.

Jacques Wintermans, een van de directeuren, heeft er zelfs een heel boek over geschreven, De Schitterende Eenvoud van Indexbeleggen, waar je meer over kunt lezen op de bijbehorende website, indexbeleggen.nl.

Wat Meesman biedt, naast een website met kalmerende kleuren en foto’s, is een overzichtelijke keuze uit 3 aandelen fondsen en 2 obligatiefondsen, gebaseerd op o.a. veelgebruikte MSCI indexen. Je stort eenmalig (vanaf 10K, dat wel), of elke maand (vanaf 100 euro), en daarmee wordt belegt in een fonds naar keuze. And that’s it!

De rendementen zijn, zoals verwacht, nogal wisselend, als je het over een kortere periode bekijkt – maar ja, dat is de beurs.  We hebben een paar vette jaren gehad (voor de aandelen dan vooral), nu zit het weer even tegen, maar als je over de langere termijn kijkt dan levert beleggen, in ieder geval in aandelen, duidelijk (veel) meer op dan sparen, zeker met de zeer lage rentestand nu.

Het punt van lange termijn beleggen is nu ook juist om niet op basis van het rendement van de afgelopen 2 jaar wel of niet in te stappen, dus eigenlijk moet je dit soort overzichten maar weer snel vergeten :-).

Meesman staat voor een solide werkwijze met veel transparantie. Ze gebruiken fysieke replicatie, dividend wordt jaarlijks herbelegd, en een aardig voordeel: de dividendbelasting kan ook worden teruggekregen waardoor je nog een beetje extra rendement haalt.

Banksparen voor je pensioen bij Brand New Day

Dit is een wat andere tak van sport, maar het zit in dezelfde hoek van “sparen voor later zonder omkijken ernaar”. Je pensioen wordt toch al belegd, dus als je wilt bijsparen kun je maar beter ook beleggen, als je je zuurverdiende centen niet wilt zien wegteren tegen de inflatie :-).

Nu is banksparen wel duidelijk een ander verhaal dan gewoon zelf beleggen. Dat laat ik het Nibud even uitleggen. Heel kort door de bocht: Je krijgt een aardig belastingvoordeel maar wel onder stricte voorwaarden – het geld staat vast tot je pensioen en daarna moet je het in 20 jaar laten uitbetalen. Wil je nog bij je geld kunnen dan kun je dit overslaan.

Brand New Day is eveneens een zeer transparant bedrijf met een verfrissende insteek. Ze hebben een duidelijk verhaal over de opzet en vooral, de kosten. Veel bedrijven met bankspaarproducten belazeren je waar je bij staat met ondoorzichtige beheerde fondsen met hoge kosten en matige rendementen, waarvan vooral zij zelf beter worden.

Bij Brand New Day heb je eigenlijk hetzelfde soort opzet als bij Meesman: Keuze uit een beperkt aantal indexfondsen met (zeer) brede spreiding tegen lage kosten. Daar komt nog handigheid bij zoals “life cycle beleggen”, waarbij de mix van aandelen vs obligaties automatisch wordt aangepast naarmate je dichterbij je pensioen komt.

Zelf indexbeleggen: Think ETFs

Uiteraard kun je ook gewoon zelf je geld steken in wat ETFs met een brede spreiding. Think ETFs is dan een prima optie. Het is een Nederlands bedrijf wat een handzame set van ETFs aanbiedt met een brede spreiding, de gebruikelijke lage kosten, en ook het voordeel dat je geen dividendbelasting betaalt.

Een greep uit hun fondsen:  AEX, Global Equity, Global Real Estate, Sustainable World, Total World, Euro Equity, Corporate Bonds, en Government Bonds. Voor ieder wat wils dus.

Vrijwel alle fondsen hebben een dividend wat per kwartaal uitbetaald wordt (niet herbelegd), en dat is best aardig bij sommige fondsen, dus dat is zeker een pluspunt.

Tot slot

Er zijn nog wel een aantal bedrijven die gespecialiseerd zijn in indexbeleggen, zoals bijvoorbeeld Indexus, IndexPeople, of IndexCapital, maar deze zijn duidelijk gericht op mensen die Wel Wat Meer te beleggen hebben – zeg 50 a 100.000 euro – dus deze laat ik hier buiten beschouwing.

One thought on “Indexbeleggen – simpel en effectief

Comments are closed.