De beste ETFs voor veilig dividend en goede spreiding

Nu ik wat meer ervaring heb opgedaan met verschillende soorten aandelen en ETFs, en mijn handen zo links en rechts wat gebrand heb aan, noem eens wat, BDCs en REITs die de Titanic nadoen, ben ik toch wat conservatiever geworden in mijn voorkeuren.

Zeker als je ook geld voor je pensioen wilt gaan beleggen dan wil je toch liever sleep well at night zaken in je portefeuille hebben dan bloeddrukverhogend onheil. Bij deze daarom dus een blik op een aantal ETFs, die gericht zijn op een stabiele stroom van dividend met spreiding van risico’s.

Het belang van dividend

Nog even kort over de focus op dividends – waarom vind ik dat zo belangrijk? Dat is omdat dividend net als rente is: geld dat je krijgt en dat je niet meer afgenomen kan worden. Tenzij je broker of bank uitbetaalt in duistere steegjes in een achterbuurt. Koerswinst, daarentegen, is virtueel – pas als je een aandeel verkoopt heb je het geld in handen.

Dat betekent dus dat de koers moet blijven stijgen, en tsja, welke koers blijft eindeloos stijgen…? Je ziet wel eens grafieken die maar niet op lijken te houden – zie Google, of Mastercard (> 5 jaar periode), maar het is bepaald niet theoretisch dat zoiets eens ophoudt. Als je er dan te laat bij bent is al je koerswinst verdwenen (of erger), terwijl je ook jarenlang dividend kunt vangen, zonder de vereiste dat de koers moet blijven groeien.

Daarnaast is ook uit onderzoek van zowel Forbes als een professor van Wharton gebleken dat dividenden het grootste deel van de totale opbrengsten van de aandelen uitmaakten – maar liefst twee derde.

Dus, bij deze een aantal dividend-gerichte, defensieve ETFs – niet al te spannend, maar wel zo prettig.

ETF #1: VYM – Vanguard High Dividend Yield

Dit is een absolute aanrader. Deze ETF bestaat uit US aandelen – ok, dat is niet helemaal ideaal qua spreiding – van diverse sectoren met een relatief hoge dividend yield, en combineert dit met zeer lage kosten (slechts 0,10%), met uitstekende resultaten in de afgelopen jaren. De groei is nu wel uit de koers, maar deze is nog steeds vrij stabiel. De ETF levert op het moment een nette 3% dividend op, die per kwartaal betaald wordt.

Notitie voor de groene belegger – de nr. 2 in deze ETF is Exxon, dus als je je portefeuille graag olie-vrij houdt moet je deze overslaan, helaas. Als Exxon’s markt kapitalisatie zou wegzakken zouden ze overigens wel vanzelf uit de ETF verdwijnen, maar dat zal nog wel even duren.

ETF #2: SCHD – Schwab US Dividend Equity ETF

Schwab’s SCHD dividend ETF is eigenlijk meer van hetzelfde, zou je kunnen zeggen. Het bevat 100 US aandelen met solide fundamentele kenmerken en een consistente geschiedenis qua dividend betaling. Wederom een prettige spreiding over de verschillende sectoren, met een nadruk op consumenten producten. Het is spotgoedkoop, kosten zijn slechts 0,07%, en betaalt nu 2,94% dividend, per kwartaal. Koers is vrij stabiel.

Het zijn vergelijkbare bedrijven als bij VYM, en helaas treffen we hier ook weer Exxon aan, nu zelfs als #1 in de portefeuille. Beetje jammer toch.

ETF #3: VIG – Vanguard Dividend Appreciation ETF

Op een lijstje van dividend ETFs kan VIG niet missen, een top keuze. Lijkt sterk op de eerste twee, dus weer US-gefocust, spreiding over sectoren, lage kosten (0,10%), dividend betaald per kwartaal… maar, deze keer, geen Exxon in de top 5 van de portefeuille!

VIG is ook meer op kwaliteit gericht dan groei, wat de stabiliteit ten goede komt, al betekent het ook dat het dividend niet erg sensationeel is, met een ietswat magere 2,38%. Enfin, dat is op dit moment meer dan het dubbele van de spaarrente, moet je maar denken.

ETF #4: DHS – WisdomTree High Dividend ETF

Wederom, vergelijkbaar materiaal als de voorgaande ETFs, maar deze keer scherper gericht op waarde (vs. groei) en hogere dividend yield. Dat brengt ook iets meer risico met zich mee – sommige bedrijven blijven hoge dividenden betalen terwijl het eigenlijk al niet meer verantwoord is. Dat klinkt niet best maar bedenk wel dat het fonds zich richt op grote bedrijven. En dan heb je uiteraard nog de spreiding die een ETF altijd biedt.

Kosten zijn aan de hoge kant voor een dividend ETF – 0,38% – maar het dividend is er dan ook wel naar, met een mooie 3,47% op het moment. Helaas leunt dat ook bij deze ETF weer flink op Exxon, want die levert al tijden solide dividenden op. (Nee, ga maar niet toch stiekem Exxon kopen – dit jaar al 15% omlaag!)

ETF #5: DLN – WisdomTree LargeCap Dividend ETF

Paardje uit dezelfde stal, en vergelijkbaar met de overigen. Verschil zit vooral in de manier waarop de fondsen gewogen worden – er wordt jaarlijks handmatig gekeken naar welke bedrijven het meeste dividend naar verwachting zullen uitkeren. Dat levert een specifieke focus op.

Kosten zijn wat lager, 0,28%, rendement is netjes met 2,74% op het moment, met maandelijkse uitkering zelfs. Geen optie echter voor Greenpeace donateurs (Exxon, in top 5) of anti-rokers (Phillip Morris, niet in top 5).

ETF #6: FDL – First Trust Morningstar Div Leaders ETF

Dit is een fonds wat op basis van MorningStar research is samengesteld. Zeer gericht op waarde ipv groei, en grote/zeer grote bedrijven, alleen uit de US (yep, daar is Exxon weer).

Kosten relatief hoog op 0,45%, maar rendement wel op 3,51%, met vrij stabiele koers afgelopen jaar en mooie groei in afgelopen jaren.

Andere ETFs, voor internationaal dividend

Internationaal dividend ophalen is lastiger – het betekent meestal dat de koersen flink fluctueren en rendementen eveneens. Voor wie daar niet zo’n probleem mee heeft hier nog wat tips.

DWX – SPDR® S&P International Dividend ETF is een bekende optie voor internationaal gespreid dividend, in de zin dat niets uit de US komt. Op het moment een zeer prettig dividend van maar liefst 5,89% (betaald per kwartaal), maar kosten zijn wat hoog (0,45%) en koers ging wel 20% omlaag dit jaar. Pas op het afstapje, zeg maar. Duidelijk accent op nutsbedrijven.

IDV – iShares International Select Dividend is een vergelijkbare ETF, ook alles van buiten de US. Wederom een vet dividend – nu 4,71% (betaald per kwartaal)- maar koers stuiterde dit jaar wel 15% naar beneden. Sterk accent op financiële sector trouwens, en beetje duur met kosten op 0,50%.

DOL – WisdomTree International LargeCp Div ETF is hetzelfde idee maar dan van WisdomTree. Aan de dure kant, met 0,48% kosten voor een dividend van 3,76% op het moment, en zelfde koersperikelen als de andere twee.

Andere ETFs voor dividend

Je hoeft niet specifiek naar dividend-gerichte ETFs te zoeken om wat moois te vinden. Hier nog wat tips.

TRET – Think Global Real Estate ETF is een prima ETF, in de vastgoed, van eigen bodem. Met 5 sterren voor tot nu behaald rendement een prima optie. Dividend nu op 2,36%, wat aan de lage kant is voor vastgoed. Bescheiden kosten van 0,25%. Afgelopen jaar +10%, groei is wel uit lange termijn koers.

VT – Vanguard Total World Stock ETF biedt de ultieme spreiding – over de gehele aandelenmarkt. Kosten zijn laag, 0,17%, 3 sterren voor behaalde resulaten, en rendement is nu 2,41%.

XLU – Utilities Select Sector SPDR® ETF is een sector-gerichte ETF, met alleen defensieve, goed-renderende US nutsbedrijven. Nutsbedrijven worden over het algemeen beschouwd als goede keuze voor de defensievere belegger. Kosten zijn ook hier laag, 0,14% en rendement ligt nu op 3,65%.

Zo, dat was ‘m weer. Veel succes met kiezen & beleggen!