Beleggen: Stap voor stap uitleg om nu veilig, snel en simpel te beginnen

Je hoort het steeds vaker om je heen – sparen heeft geen zin meer, je moet gaan beleggen. Maar als je nog nooit belegd hebt, en maar een vaag beeld hebt door allerlei verhalen die je erover gehoord hebt, dan aarzel je misschien om er ook mee te beginnen.

In dit artikel neem ik je aan de hand om in één keer te begrijpen waarom je het zou kunnen gaan doen en vooral, hoe, met de belangrijkste details om direct zelf aan de slag te gaan.

Over beleggen in het algemeen

Waarom zou ik gaan beleggen nu?

De spaarrente is lachwekkend laag – 0,5% en dergelijke – en dat is ver on de inflatie. Oftewel, wat je nu spaart wordt automatisch minder waard. Als je belegt, zelfs al is dit maar zeer defensief, haal je bijna altijd minimaal de inflatie er wel uit.

Is het wel iets voor mij?

Beleggen is interessant voor veel mensen, maar vooral hen die nog wel even te gaan hebben voordat ze hun pensioen bereikt hebben. Maar ook gepensioneerden met veel spaargeld kunnen direct profiteren van een hoger rendement door te beleggen.

Belangrijk: Als je nog een hypotheek hebt met een rente hoger dan de spaarrente, ga die dan eerst aflossen! Dat heeft gegarandeerd rendement.

Is het niet veel te riskant?

Beleggen kan op veel manieren, en de risico’s verschillen sterk. Er zijn meer dan genoeg relatief veilige opties om een redelijk rendement binnen te halen. Je kunt het net zo spannend maken als je wilt. Met enige basiskennis en wat gezond verstand kan er niet veel misgaan. Het blijft natuurlijk riskanter dan sparen, maar de verhouding tussen risico en rendement is over het algemeen gunstig. Bedenk overigens ook dat banken niet 100% zekerheid geven en soms omvallen. Zekerheid over de spaarrente krijg je evenmin.

Hoeveel moet ik ervan weten?

Dat hangt sterk af van wat je wilt doen. Als je echter vooral veilig, gespreid wilt beleggen voor de lange termijn, hoef je eigenlijk niet heel veel te weten. Enige basiskennis over zaken als aandelen, obligaties, ETFs en dividend zijn dan voldoende.  Je kunt al in 15 minuten een kleine online cursus doen om meer te leren.

Hoeveel moet ik beleggen?

Aangezien beleggen altijd meer wat risico geeft dan sparen, is het verstandig om altijd een deel van je spaargeld achter de hand te houden, en alleen te beleggen wat je kunt missen. Je kunt wel een onderscheid maken in veilige en minder veilige beleggingen. Zo zijn obligaties bijvoorbeeld stabieler en veiliger dan aandelen, dus zou je daar wat meer in kunnen steken.

De basis: Uitgangspunten

Koop en houdt vast, laat je niet gek maken door de markt

Veel mensen denken bij beleggen vooral aan snel handelen om koerswinsten te pakken. Ja, dat gebeurt, en je kunt er zeker goed geld mee verdienen, maar voor de doorsnee belegger, die niet beschikt over computers die op basis van algoritmes flitstransacties doen, of fulltime informatie over bedrijven en de economie bestuderen, is dat niet realistisch. Uit research blijkt dat de gemiddelde belegger matige rendementen haalt door teveel te handelen, vooral op basis van emotie en intuïtie.

Meesterbelegger Warren Buffett, en velen anderen, laat zien hoe het beter kan. Koop goede aandelen (of andere fondsen), en hou ze vast. Ga niet bij elke zucht van de markt kopen of verkopen; de kans dat je de toekomst correct kunt voorspellen is heel klein.

Zorg voor voldoende spreiding

Zorg dat je altijd voldoende spreiding hebt, om risico’s te beperken. Spreiding kent meerdere aspecten, zoals op basis van sector, geografie, en valuta. Wed nooit op 1 paard of een paar paarden. Er zijn geen bedrijven, sectoren of landen die “altijd” goed zullen blijven doen. Gelukkig is het tegenwoordig heel eenvoudig om die spreiding te krijgen, met fondsen (ETFs) die vele verschillende aandelen vertegenwoordigen.

Koerswinst is mooi, maar dividend is veel belangrijker

Veel mensen denken bij beleggen aan “laag kopen en hoog verkopen”. Dat is domweg gokwerk. Je kunt weet immers nooit of de koers van een aandeel/fonds vanaf vandaag gaat stijgen of blijft stijgen. En als hij stijgt, en blijft stijgen, wat dan? Blijf je wachten? Of verkoop je? Als de koers inzakt ben je je voordeel weer kwijt.

Daarom is het beter alleen aandelen of fondsen te kopen die dividend betalen, liefst elke maand of kwartaal. Research bevestigt ook dat het meeste rendement uit dividend gehaald wordt. Zo krijg je namelijk direct rendement van je investering, geld dat je niet meer kan worden afgenomen, en maakt het minder uit of de koers stijgt of daalt. Bij een gelijke koers en een stabiel dividend heb je een prima rendement, terwijl zonder dividend je dan niets zou hebben.

Kies wel voor veilig dividend, zoals van bedrijven die al tientallen jaren een stabiel dividend betalen.

Aan de slag

Een account aanmaken bij een broker

Als je zelf wilt kiezen welke aandelen/fondsen je wilt kopen heb je een account nodig bij een broker. Een broker is een bedrijf wat toegang biedt tot de beurzen. DEGIRO is een prima keuze hiervoor; het is zeer goedkoop, er is veel aanbod, en het is eenvoudig in gebruik. Je kunt ook even kijken naar vergelijkingen van brokers.

Of een account aanmaken bij een indexbelegger

Er zijn ook bedrijven die het heel eenvoudig maken voor beleggers, door alleen een beperkte selectie van indexfondsen aan te bieden, die een zeer brede spreiding geven.

Meesman is hier een prima voorbeeld van. Hier hoef je alleen nog maar te kiezen tussen aandelen en obligaties en hoeveel je wilt beleggen en je bent klaar. Lees meer in mijn artikel over indexbeleggen.

Fondsen inkopen

Als je zelf wilt gaan inkopen, kun je eerst even naar een aantal van mijn artikelen kijken met tips voor een veilig en gunstig rendement, zoals De beste ETFs voor veilig dividend en goede spreiding. Dergelijke ETFs leveren een redelijke spreiding.

Een goede strategie is om een beperkte portefeuille samen te stellen uit een handvol ETFs, die elk een bepaald soort spreiding geven. Dit artikel van een bekende beleggerssite geeft bijvoorbeeld deze combinatie van ETFs met lage kosten en grote spreiding, van marktleider Vanguard:

Uiteraard is er nog veel meer te kiezen – maar dat is juist het gevaar: je kunt onmogelijk exact de juiste bedrijven/fondsen kiezen. Kies daarom altijd voor een breed indexfonds. Meer aandelen/fondsen is niet per se beter; koop niet meer dan 20 aandelen/fondsen voor je portfeuille.

In de toekomst

Wat moet je eigenlijk doen, als eenmaal aan het beleggen bent gegaan? Niet veel, eigenlijk. Het is vooral een kwestie van wat je niet moet doen. Ga niet elke dag naar koersen kijken of beursnieuws lezen, en koop of verkoop niet als de markt of een bepaalde koers opeens omhoog of omlaag gaat. Gewoon met rust laten.

Wat je wel moet doen is, is af en toe – een paar keer per jaar – kijken hoe het ervoor staat, kleine correcties te maken, en dividend eventueel opnieuw te investeren.

En dat is het wel eigenlijk :-).